BELGISK VALLHUND, CHIEN DE BERGER BELGE

Mer vardagligt kallad "belgare" och finns i fyra varianter: Groenendael, Laekenois, Malinois och Tervueren. Dessa skiljer sig endast åt avseende färg och hårlag. Groenendael är långhårig, svart, Laekenois är strävhårig, olika färger av fawn (grå fawn, röd fawn), Malinois är korthårig, olika färger av fawn (grå fawn, röd fawn) och Tervueren som är långhårig, olika färger av fawn (grå fawn, röd fawn).

 
 

OM BELGISK VALLHUND

Belgaren är inte en hund som passar alla människor. Den är glad, livlig, alert och intelligent och i rätta händer är den en utmärkt allroundhund men man skall också vara kritisk mot sig själv innan man skaffar sig en Belgare (eller kanske en hund över huvud taget). Belgaren kräver att få vara en del av familjen. Det duger inte att arbeta heltid och låta någon rasta den någon gång mitt på dagen. Det kan leda till katastrof framför allt vad beträffar en olycklig och ensam hund som saknar sin flock och vantrivs men också vad den i sin ensamhet kan förvandla möblerna i hemmet till. Om Du inte aktiverar den så tar den initiativet och gör det själv.
Puberteten är ett stadium då det kan uppstå problem. Då den växande valpen har blivit tonåring och hormonerna fullkomligt sprutar i kroppen då gäller det att ha befäst sitt ledarskap redan från första början.

"Nej" och "varsågod" är två viktiga ord i den unga hundens liv. Sätt regler i tillvaron genom att t.ex. varje gång den skall gå ut genom dörren, hoppa ur bilen, börja äta, hälsa på en annan hund o.s.v. först ge den tillåtelse genom att låta den sitta ned och vänta tills Du säger "varsågod", så får Du redan där ett naturligt ledarskap.
Man behöver sällan ta till handgripliga metoder men med fasthet och konsekvens och med en självklar inre styrka från Dig får hunden klart för sig vem det är som bestämmer och behöver inte ifrågasätta detta senare i livet. Ett väluppfostrat barn, som från början har fått lära sig var gränserna går och respektera äldre och erfarna personer blir sällan en "värsting", som slår ned gamla tanter på stan. Det är samma sak med en Belgarvalp. Med rätt uppfostran och mycket engagemang och kärlek under första året lägger Du grunden till en härlig familjemedlem.
Belgaren är född till skådespelare. Skäller man på den så spelar den upp hela sitt register för att man ska tro att den har förstått. I nästa sekund, då man vänt ryggen till, så gör den samma dumhet som om ingenting har hänt. Det gäller alltså att vara smartare än sin hund vilket inte är det lättaste då man har med denna ras att göra.

Många skaffar en Belgare för att tävla i bruks och där är den mycket framgångsrik i flera grenar. Att låta hunden utveckla nosen genom att träna spår, sök etc. är inte fel. Alla behöver naturligtvis inte tävla med sin hund för att aktivera den men något bör man hitta på för att hunden skall trivas. Man kan träna lydnad, agility, flyball och mycket annat för att hunden skall få använda sin hjärna.

Belgarens livliga intellekt gör att den fattar snabbt. Man brukar säga att tanke och handling är ett och detta gör att vissa människor inte passar som Belgarägare. Det gäller att ha klart för sig att detta inte är en hund som trivs med att bara ligga i soffan och göra ingenting. Här krävs dock en balansgång eftersom det kan vara bra att lära sin valp att ta det lugnt också. Socialträning och miljöträning är ett måste men minst lika viktigt är att hunden blir harmonisk. Tag gärna med den till vänner och bekanta och lär den att ligga still och koppla av. Ställ krav på Din hund i vardagen och du får en härlig kompis i många år framöver - i nöd och lust, i vått och torrt.


Källa: Rasklubben för Belgiska Vallhundar .

 
Copyright © Kennel Vilda Västern 2009 l Håltavägen 9c 423 38 TORSLANDA l Tel 031-920780 l info@vildavastern.com